Vad tycker dem vi jobbar med?

Utvärderingar från elever: Ska vi rekommendera Forumteatern till andra klasser och skolor? Motivera!

 

"Hej

 I fredags 16/1 träffade jag fyra av er skådespelare i Solvere i Borlänge. Jag tog del av er uppsättning om självskadebeteende och skolans värld och jag upplevde att vi alla blev berörda. Uppsättningen och samspelet med oss deltagare/publik var ”mer än mycket bra.” Ni visade en kunskap i ämnet och i skolans (eg. alla institutioners) kultur, men framförallt en förståelse för människors liv och våra relationer till varandra. Ni är insiktsfulla och kan både uttrycka och förmedla dessa insikter.

Allt gott till er."

Vänligen,

Roger Eriksson, psykolog, psykoterapeut

 

"Jag tyckte att denna teater var jättebra och att så som de spelade är det i det verkliga livet. Jag rekomenderar denna teater för att det är bra för ungdomar/vuxna att se och att både få vara med att agera om vad man skulle göra och inte göra. jag tycker inte det finns något negativt med denna teater och tycker att alla borde se denna."

 

"Ja, jag rekommenderar verkligen denna teater till andra skolor. Man får verkligen se hur folk kan ha det och hur man ska gå tillväga för att lösa det på bästa sätt. Eftersom dem tog upp vissa från publiken när dem var klara och skulle förklara vad man kunde gjort bättre lär man sig hur man kanske ska gå tillväga om man kommen till en sådan situation. Alla gör ju inte på samma sätt och ger samma tips osv, men man försöker göra allt för att den personen ska må så bra som möjligt. Man kanske har lättare att prata med en bästa vän än en förälder.

Mycket bra jobbat!" ☺

 

"Jag tycker absolut  att ni skall rekommendera Forumteatern till andra klasser och skolor. För att det är ett viktigt ämne som man måste ta upp med ungdomarna. För att det finns fler än vad vi tror och märker att de har någon sort av självskadebeteende samt att många ungdomar mår riktigt dåligt idag, fast att de inte visar de. Det är viktigt både för er som lärare och ungdomar att det är ett ämne som vi måste ta upp i skolan för att det finns med i vardagen hos många. Även som elev samt lärare så tror jag att man tar en tankeläsare efter denna teatern.

Jag tyckte också att skådespelarna spelade väldigt bra så att det blev otroligt verkligt."

 

"Jag tycker att fler skolor och elever ska kunna få chansen till att se forumteatern. Vi fick se hur det ser ut i skolan och ett par sätt man kan hantera det på. Ett sätt som de ansågs vara det mest normala sättet att reagera på fick vi se från början. Sedan fick vi själva fundera hur man skulle kunna hantera situationen på ett bättre sätt och vi fick se hur det eventuellt skulle kunna hjälpa och utspela sig. Detta är verkligen en tankeställning, och man började öppna sina ögon och alla borde göra få vara med om det."

"Vi tycker att de tog upp väldigt viktigt ämne som sker dagligen i t.ex. skolan. Vi skulle kunna rekommendera teatern till alla ungdommar och föräldrar eftersom att det är väldigt ögonöppnade, föräldrarna lär sig hur de ska bemöta sådana problem när det inträffar. De spelade upp på ett bra och tydligt sätt, de var väldigt seriösa, bra kroppspråk, vi elever fick hoppa in i scenerna och visa hur vi skulle reagera/göra.

Ja! För att det är en sak som händer vardagligen hos tjejer och killar, och speciellt bland tonåringar. Självskadebeteende är ett viktigt ömne som måste tas upp i skolan och därför är teater ett bra sätt att visa det, det är både roligt och man börjar tänka efter lite tyckte jag. Man deltog och det gjorde det ännu mer roligare, det gjorde så att man hänge med och lyssnade hela tiden."

 

"Ja, det tycker jag verkligen. En lärorik lektion på två timmar vilket inte alls var långtråkigt på något sätt. Att vi kom med olika förslag som man hade kunnat göra annorlunda är viktigt. Man mår inte alltid bra, man har sina perioder. Jag tyckte som sagt att det var en intressant och tänkande lektion med massor av olika synpunkter på vad man tycker och känner vid vissa situationer. Man ska inte vara rädd för att "tjalla", den personen kommer till sist (oftast) inse att hon/han bara försökte hjälpa hen till det bättre."

 

"Ja jag tycker att man borde rekommendera det till andra klasser för man fick se hur det kunde gå till i verkligheten. Man fick en bättre bild på hur det kan gå till och man fick lära sig hur man kunde ändra situationen med någon som självskadas. Vi fick också se på hur vissa hade hanterat det. För inga sätt är fel."

 

"Jag är ingen person som gillar teater särskilt mycket men jag tyckte det var informationsrikt fastän jag redan vet ganska mycket om området. Men jag tror att om man hade haft detta på andra lektioner så andra klasser också kan se det och inse hur man kan hantera det för det värkar bli vanligare med att det händer."

"Jag tycker absolut att forumteater skall få visas för andra klasser. Jag tyckte att den var väldigt bra och det var ett väldigt rörande ämne. Jag tycker också att det var bra att man fick lov att gå in och testa på hur situationen skulle kännas och att man fick lov att vara med och påverka överhuvudtaget. Jag tycker också att forumteatern var bra, de visade bra exempel och de förtydligade vad de handlade om och hade bra scener så man kunde sätta sig in i situationen. Forumteatern tog också ställning till oss ungdomar och de var bra att det valde att de var vi ungdomar som skulle få lov att ändra i deras pjäser. Jag tyckte att det var riktigt bra skådespeleri och jag tycker att det är bra att de utgick från våra perspektiv. Jag tyckte att det var bra att de visade och förklarade hur vi ’’skulle’’ kunnat göra och att vi fick testa på. Jag tycker att man ska visa detta för andra och att de gör samma upplägg, men att man får lov att ’’ändra’’ vilken person som helst. Jag tycker också det var bra att det förklarade lite om pjäserna så man förstod vad de handlade om så att man lättare förstod vad det handlade om."

 

"Jag tyckte det var väldigt bra och verklighetsbaserat, många sånna här föreläsningar är väldigt tillgjorda och lite småtråkiga. Men jag tycker verkligen att de fick fram ett tydligt budskap och bra exempel på hur det kan se ut och ser ut i vardagen för många ungdomar. De var väldigt trevliga och öppna, det blev roligt men ämnet satte även igång ens egna tankar och hur man tänker kring sånt här. Mycket bra och lärorikt. All cred till dem och jag hoppas de kommer tillbaka samt åker runt till fler skolor och påverkar! :) Även fast jag haft liknande problem själv så kunde man se annorlunda på det och jag tog inte någonting illa upp, det är viktigt att inte bli för personlig och djup i såna här ämnen, vilket de skötte bra, väldigt bra!"

 

"Ja, det tycker vi. Det var väldigt verkligt och ett väldigt viktigt ämne. tycker att det var bra att vi elever fick vara med att påverka teatern, man fick en bättre bild av om man t.ex var i samma situation så vet man själv hur man ska ta ställning till det. När Siris kompis hittade rakblad i hennes rum så var det en väldigt dramatisk situation."

 

"Absolut skall vi rekommendera Forumteatern till andra skolor och klasser. Det var väldigt roligt och nyttigt att få tänka efter hur man själv hade agerat i sådana situationer. Vad man hade kunnat göra bättre, eller om man kanske hade gjort det värre? Även väldigt roligt att publiken fick vara med och påverka själva manuset. Bra övning för att kunna våga säga vad man tycker."

 

"Jag rekommenderar Forumteatern till andra klasser för att man lär sig mycket. Man lär sig t.ex. hur man ska hjälpa en vän som har problem på något, det kan vara självskadebeteende eller något annat. Det är lärorik och givande Forumteater som jag rekommenderar till alla som inte har deltagit."

 

"Svaret: ja för att  det var jätteroligt att titta på teateren  och jag tycker at andra klasser får också se och vara med  diskussionen och får säger vad de tycker eller hur det känns att vara med en teater."

 

"Ja den var jätte bra. det var roligt att man själva fick vara med och delta."

 

 

 

 

Solvere utbildning och teater, tel: 0736-59 74 70, info@solvere.se